Jak umyć piekarnik?
Jak umyć piekarnik?
Mycie piekarnika to jedna z tych rzeczy których bardzo nie lubię robić. Niestety gdy nie jest regularnie czyszczony potem trudno jest się pozbyć uporczywych tłustych i pozasychanych zacieków.
Do mycia sukcesywnego - takiego po każdym pieczeniu wystarczy płyn w sprayu do mycia piekarników, gąbka i ścierka lecz gdy jest warstwowo brudny i są w nim poprzypalane stare zabrudzenia wtedy wymaga to od nas więcej pracy.
Piekarnik myjemy zawsze gdy jest chłodny. Warto podłożyć sobie pod miejsce w którym się znajduje gazetę aby nie trzeba było odkurzać i zmywać podłogi. Taka gazeta jest wygodna bo potem możemy ją zwinąć i wyrzucić do kosza bez konieczności prania tak jak w przypadku ścierki.
Zaczynamy mycie piekarnika od wyjęcia brytfanki i kratki, które się a nim znajdują. Namaczamy w wannie lub dużej misie z dodatkiem płynu do naczyń na ok. 30 min. Po tym czasie zmywamy je z najgorszego brudu - koniecznie w ciepłej wodzie za pomocą gąbki. Kratkę należy wyszorować dokładnie szczoteczką do mycia rąk. Jeśli większość brudu została usunięta możemy spryskać je płynem w sprayu do mycia piekarników odczekać i zmyć. Z samym wnętrzem piekarnika trzeba postąpić w podobny sposób, namoczyć przy pomocy ścierki i płynu przecierając kilkakrotnie, usunąć tłuszcz, brud, następnie kontynuować płynem do piekarników.
Do czyszczenia takich tłustych powierzchni bardzo dobrze sprawdza się parownica. Bez użycia detergentów usuniemy zabrudzenia.
dalszy ciąg nastąpi...